Ресторан обличчям до клієнта – інновації спілкування
Незалежно від того, вирішили ви відкрити ресторан або розмірковуєте над тим, як концептуально змінити стиль закладу, що вже працює, кінцевою задачею є отримання високої оцінки гостей і, як результат, високі прибутки! Для цього потрібно завжди йти в ногу з самими прогресивними ідеями ресторанного бізнесу. Таке правило діє як при розгляді різних проектів ресторанів для створення нового бізнесу, так і при простому прийнятті рішення щодо того, який посуд для свого ресторану придбати в цьому році.
Опитування, проведені агентством Gallup Media, показують, що відвідувачі ресторанів вибирають заклади з оригінальною атмосферою, в тому числі ті, де процес приготування відбувається на їхніх очах (подібні переваги висловили 71% респондентів).
Відкрита кухня в ресторані: без таємниць від клієнтів
Наразі гості з великим інтересом стежать за процесом приготування страв, запитують кухарів звідки беруться ті або інші інгредієнти, як зберігаються й готуються. Ресторанна кухня перестала бути таємною зоною. Питання полягає у тому, як вірно організувати це «розсекречення» та які фішки використовувати?
Серед різних варіантів привернути увагу гостей деякі ресторатори використовують формат "відкритої" кухні або професійної кухні «за склом». Привабливість полягає в можливості бачіті всі процеси "як на долоні", і відчутті причетності до дійства приготування їжі.
Ідея відкритої кухні однаково виграшна для різних форматів: піцерій та суші-барів, ресторанів з національним ухилом, фаст-фудів і закладів free flow. При розумній реалізації проекту ресторану процес приготування дійсно вражає. Злагоджена робота персоналу перетворюється в кулінарне шоу в режимі реального часу, за яким цікаво спостерігати.
Якою буде відкрита кухня - питання виключно індивідуальне: в залежності від вільної площі й дизайнерського оформлення можливо втілення будь-якої ідеї. Найпопулярніше на сьогодні рішення - винесення в зал невеликої частини виробничого процесу та робота «за склом». У цьому випадку основний зал відділяється від кухні панорамним склом, яке "обіцяє" продовження та показує, - в розумних межах, - що ж цікавого там відбувається. Розташування меблів та обладнання в обідній залі й на кухні має передбачати максимальну оглядовість для гостей та комфортність роботи для персоналу.
Обладнання краще вибирати компактне, стильне та надійне в роботі. Привабливий дизайн у цьому випадку вкрай важливий. "Отрови" теплових ліній, стильні холодильники, підсвічені стійки, обладнання зі скляними дверцятами для кращого розгляду та багато іншого. Краща демонстраційна техніка - вок, грилі, пароконвектомати, печі конвекційні.
Якщо взяти, наприклад, процес приготування страв на грилі, то гостей буде зачаровувати вже одне тільки поєднання м яса і вогню. Гідною альтернативою грилю будуть вугільна піч або піч на дровах. Навколо кожного оригінального агрегату можна створювати свою "естетику простору".
Публічний шеф-кухар - вдала спроба привабити та утримати нових клієнтів
Доречним буде звернути увагу на оформлення та оздоблення таких заходів. Стильне кухонне приладдя (професійні ножі, лопатки, терки, глечики, марміти та чафіндіші) та дизайнерське облаштування місця проведення майстер-класу додадуть привабливості й зацікавленості тім, що відбувається. Гості, захоплені дійством, напевно захочуть спробувати що-небудь ще, крім вже замовленої їжі.
Приготуй сам - не заморочливі страви з ефектом розваги
Доступність професійної кухонної техніки й популярність телевізійних кулінарних шоу призводять до того, що готувати самим стає модно. Доготування та сервування - процеси, які також можуть бути залучені для розважання гостей. Причому їм не обов'язково залишатися просто глядачами.
Street food – це тренд
Отож сучасні гості фуд-проектів різного рівня та масштабу стають все більш вибагливими й допитливими, а ресторатори все більш винахідливими, намагаючись поєднати концепції сьогодення з ефективною економією витрат на розвиток. Заощадити бюджет вам допоможе розумний підхід до вибору професійного кухонного обладнання і обізнаність в модних тренди сучасної кулінарії (читайте «Тенденції сучасної кухні 2018 року та що для цього потрібно»).