Обладнання для сучасної кухні HoReCa
Обладнання сучасної виробничої кухні.Як обрати оптимальні..?
Ви вирішили відкрити ресторан, кафе, бар. Приділіть особливу увагу придбанню якісного професійного устаткування, адже саме від його якості та функціональності буде залежати успіх самої справи. Сьогодні ринок пропонує широкий спектр ресторанного приладдя самого різного призначення й цінових категорій.
На успіх проекту завжди впливає безліч факторів, а в ресторанному бізнесі один з найважливіших чинників - цікаве, смачне меню, заради нього клієнт щоразу вертається у заклад. Створення різноманітних страв, а також швидкість їх приготування залежать не тільки від професійних здібностей шеф-кухаря. Не останнє значення відіграють в цьому процесі характеристики виробничого устаткування. Саме тому так важливо правильно його підібрати.
Які вимоги до професійного обладнання для ресторанів, кафе?
Для харчового виробництва важливий продуманий комплексний підхід до нових технологій, правильна організація виробничого процесу, ретельний підбір приладдя. Воно призначене для забезпечення безперебійної роботи закладів громадського харчування, а також цехів для виготовлення напівфабрикатів та іншої продукції. Та повинно відповідати цілому ряду жорстких вимог:
• функціональність: сучасні виробники постійно покращують свою продукцію, пропонуючи прилади, здатні виконувати велику кількість операцій;
• надійність: техніка знаходиться в постійній експлуатації, тому вона повинна витримувати серйозні навантаження;
• економічність: кухонні прилади для закладів громадського харчування відрізняються великою потужністю та високою продуктивністю. Альо застосування сучасних технологій у виробництві дозволяє значно знизити споживання енергії харчовим обладнанням;
• простота у використанні, обслуговуванні: забезпечення ідеальних санітарно-гігієнічних умов на виробництві - важливе завдання персоналу. Приладдя мусить легко розбиратися та митися;
• безпека: використання харчових матеріалів дозволяє запобігти потраплянню шкідливих речовин у продукти під час обробки.
Також повинні гарантуватися безпечні умови праці для кухарів та іншого персоналу.
Що саме знадобиться?
- Теплові. Теплові пристрої потрібні для приготування випічки та гарячих страв. Всі плити, незалежно від напрямку діяльності закладу, виготовляються з нержавіючої сталі, а жарові поверхні - з нержавіючої сталі потрібної товщини або чавунні зі спеціальним захисним покриттям, яке можна легко чистити. До теплового також відносяться жарочні шафи, пароконвектомати, конвекційні печі. Останні використовуються для виготовлення кондитерських виробів, мають з'ємні решітки, підсвічування. Жарочні шафи можуть мати декілька секцій, між ними обов'язково повинен бути теплоізоляційний матеріал. У кожній секції можна готувати окрему страву. Пароконвектомати - серце професійного приладдя для кухні. Пароконвектомат заміняє декілька видів техніки. У ньому можна поєднувати різні режими роботи, готувати без змішування запахів одночасно декілька страв.
- Холодильне. Воно необхідне для шкірного закладу: майже всі продукти та деякі страви перед подачою мають бути охолодженими згідно санітарних норм та зберігати свіжість. Головні функції холодильних установок - підтримувати постійну температуру і герметичність, тому вони повинні бути обладнанні потужними компресорами. Особлива увага приділяється об'єднання єму. Для кондитерських закладів необхідно придбати ще холодильні шафи для демонстрації страв, вони привабливо виглядають, оснащені підсвічуванням.
- Технологічне. Ще один вид приладів, без нього не обійтись практично ні в одному закладі. До нього відносяться всі агрегати, які прискорюють і спрощують процес приготування - міксери, блендери, тістоміси, м'ясорубки, овочерізки та ін. При виборі приладів для розділення та подрібнення важливо звернути увагу на якість ліз. Вся подібна техніка повинна мати високий рівень гігієнічності та виготовлятися з матеріалу, що не піддається окисленню. Технологічне обладнання для ресторанів повинно легко відчищатися й митись, при цьому агрегати для роботи з м ясом, рибою - особливо ретельно. Якщо заклад великий, то рекомендується систематично проводити технічний огляд промислових м'яка ясорубок. Нерідко одне приладдя має кілька насадок, які розширюють його можливості.
- Барні. Буває найрізноманітнішим, до нього відносяться кавомашини, кавомолки, соковитискачі, блендери, міксери для коктейлів, льодокришителі. Для розвитку бізнесу необхідні й холодильні вітрини, де можна продемонструвати охолоджені напої. Барні пристрої набагато менших розмірів, ніж професійна техніка для кухні, під час його роботи потрібно стежити, щоб прилади не перегрівалися. Найважливіший чинник безпеки барних агрегатів - правильне підключення.
- Посудомийне. Якщо у вашому закладі планується використовувати багаторазовий столовий або чайний посуд у великій кількості, то без посудомийних машин не обійтись. Такі агрегати не тільки міють до 700 тарілок на годину - вони створюють стерилізуючий ефект.
- Хлібопекарське й кондитерське. У кондитерських і пекарнях, крім печей, також стануть в нагоді: просіювачі борошна, тісторозкатувальні машини, хліборізки, тістоділителі та інші пристосування для створення кулінарних шедеврів. Найчастіше в кафе чи ресторанах виготовляють борошняні солодощі. Хоча є різниця - ви будете пекти булочки, тістечка, вафлі або печиво. Для кожного виробу є своє пристосування. ЇЇ обсяг залежить від напрямку діяльності: для пекарні, наприклад, знадобляться печі великої місткості.
- Нейтральне. Це не механічні агрегати, до них належить чимала група товарів: всі, що роблять працю персоналу більш ефективною та зручною. До нейтрального устаткування відносяться столи, мийки, стелажі, кухонні аксесуари, професійні витяжки, багато чого іншого. Ця підгрупа менш важлива, ніж базова, однак без таких пристосувань не обійтись, тому вони мають бути високої якості, відповідати всім необхідним вимогам.
Про що слід поміркувати до придбання?
Будь-яка техніка мусить бути рентабельною, тому купується чітко за розрахунками, враховуючи такі параметри та деталі:
- кількість місць у закладі - параметр визначає максимальні навантаження ресторанного обладнання та обсяг шаф;
- площа приміщення виробництва - впливає на її комплектації;
- продуктивність - важлива характеристика, що визначає баланс між якістю страв і швидкістю їх приготування;
- склад меню - цей критерій показує наявність спеціальних приладів, наприклад, для національної кухні.
Врахувати всі параметри, зрозуміти скільки потрібно коштів на облаштування, спробувати заощадити та не зменшити при цьому продуктивність бізнесу допоможе стаття «Як досягти максимуму при мінімальних витратах?».
В цілому вибрати обладнання для кухні ресторану на сучасному ринку не складає труднощів. Моделі будь-якої продуктивності представлені в широкому асортименті. Слід звертати особливу увагу на ціну товару. На відміну від побутового професійне устаткування не може коштувати дешево. Воно має іншу продуктивність, потужність і відповідає стандартам якості та санітарним нормам.
Економити на ньому точно не варто: купуючи один раз гарну техніку, ви робите вкладення у свій бізнес, що окупитися й принесе доходи. Прилади не дуже гарної якості доведеться постійно ремонтувати або міняти, оскільки вони не витримуватимуть великого навантаження. Повірте, немає нічого гіршого, ніж в сезон, та ще в годину пік - поламана конвекційна піч або плита, на яких готується 80% вашого меню.
Успіхів вам у бізнесі!